Αξιοθέατα αποτελούν: Η μεσαιωνική πόλη-Κάστρο. Δημιούργημα των ιπποτών, πολυσύνθετο μνημείο, μοναδικό και αντιπροσωπευτικό στο είδος του, σώζεται και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα τείχη του Κάστρου, θαυμάσιο δείγμα οχυρωματικής του 14ου-15ου αι., σε πολλά σημεία διπλά ή τριπλά, με πύργους, γέφυρες και τάφρους. Έχουν εφτά εισόδους, από τις οποίες η εντυπωσιακότερη είναι η Πύλη του Ντ’ Αμπουάζ. 

Το Καστέλο (Παλάτσο) ή Παλάτι των Ιπποτών ή Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στο τέλος της οδού Ιπποτών, τεράστιο κτίριο, επιβλητικό, δεσπόζει σ’ όλη την παλιά πόλη. Χτίστηκε το 14ο αι. αλλά καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος το 1856 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης που είχαν εγκαταστήσει οι Τούρκοι στα υπόγειά του. Αναστηλώθηκε στα 1939 από τους Ιταλούς, που τήρησαν με απόλυτη πιστότητα τη μορφή του -βρήκαν τα σχέδιά του. Το Καστέλο χρειάζεται πολύωρη επίσκεψη. Έχει ογδόντα τεράστιες αίθουσες (ξεχωρίζει η μεγάλη σάλα του συμβουλίου), επιπλωμένες με σπάνια κομμάτια ευρωπαϊκού στιλ, 16ου και 17ου αι. Τα δάπεδα είναι στρωμένα με ρωμαϊκά και πρωτοχριστιανικά μωσαϊκά, παρμένα από την Κω. Στην πλακόστρωτη αυλή, με τις αναρίθμητες στοές, μαρμάρινα αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Η οδός των Ιπποτών, ένα θαυμάσιο μεσαιωνικό δρόμο με σημαντικά κτίρια και αρχοντικά. Σώζονται τέσσερα από τα έξι καταλύματα των Ιπποτών (Προβηγκίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας) με τα οικόσημα των αρχηγών τους, τα τοξωτά παράθυρα, τις μεγάλες σκαλιστές πόρτες. Φανάρια στηριγμένα σε βαριές σιδερένιες Βάσεις φωτίζουν το δρόμο το βράδυ. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπατο κτίσμα, στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του νοσοκομείου των Ιπποτών που η οικοδόμησή του άρχισε το 1440. Έχει έξι αίθουσες: στην πρώτη υπάρχουν ροδίτικες επιτύμβιες ιπποτικές πλάκες με ανάγλυφες ή χαραγμένες παραστάσεις, επιγραφές και εμβλήματα (14ου-16ου αι.). Στη δεύτερη αίθουσα επιτύμβιες στήλες και ενεπίγραφες πλάκες, ανάγλυφα απ’ όλες τις περιοχές της Ρόδου. Στην τρίτη αίθουσα υπάρχει μεγάλη συλλογή με αρχαϊκά κλασικά και ρωμαϊκά ευρήματα -κεφάλια Κούρων, ακέφαλος Κούρος από τις ανασκαφές της Καμείρου, κομμάτια από αγάλματα, επιτύμβιες στήλες. Στον κήπο γλυπτά και επιτύμβιες στήλες Ελληνιστικής Περιόδου. Στην τέταρτη και στην πέμπτη αίθουσα, ελληνιστικά και ρωμαϊκά εκθέματα μεγάλου μεγέθους. Στην έκτη αίθουσα υπάρχει μεγάλη συλλογή με μαρμάρινα γλυπτά αγάλματα, ανάγλυφα και πορτρέτα. Σε ξεχωριστή αίθουσα έχουν τοποθετηθεί τα αγγεία και τα υπόλοιπα ευρήματα από τη νεκρόπολη της Ιαλυσού (9ου-6ου αι.), αμφορείς και υδρίες από το χωριό Κρεμαστή, ροδίτικα προσωπεία (5ου αι.) και αττικά αγγεία (6ου και 5ου αι.). Στην επάνω στοά, επιτύμβιες στήλες και επιτύμβιοι βωμοί Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου. 

Η Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζεται σε κτίριο της πλατείας Σύμης, με αντιπροσωπευτικά έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αι. 

Η Μουσουλμανική βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1794 από τον Χαβούζ Αχμέτ Αγά, και περιλαμβάνει αξιόλογα χειρόγραφα, όπως ένα χρονικό που περιγράφει την πολιορκία της Ρόδου από τους Τούρκους το 1522. 

Η λαογραφική συλλογή, που στεγάζεται σε κτίριο της πλατείας Αργυροκάστρου. Περιλαμβάνει πλούσια συλλογή με τοπικές φορεσιές, πιάτα κεραμικά ροδίτικα, λινδιακά και ευρωπαϊκά. 

Η εκκλησία της Παναγίας της Νίκης, 12ου αι., βυζαντινή με γοτθικά στοιχεία. Στο 15ο αιώνα έγινε καθεδρικός ναός των Ιπποτών. Και το 16ο αι. οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί. Εδώ στεγάζεται η παλαιοχριστιανική και βυζαντινή συλλογή. 

Οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Φανουρίου - ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. 

Στη νέα πόλη: Σύνολο κτιρίων νεοαποικιακού και ιταλικού ρυθμού (φασιστικού) στην περιοχή γύρω από το λιμάνι Μανδράκι. Μερικά απ' αυτά είναι η Νέα Αγορά, τα κτίρια που στεγάζονται η Εθνική Τράπεζα, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Θέατρο, το Λιμεναρχείο, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο (στην αυλή του υπάρχει ένα παρεκκλήσι με αλαβάστρινους και μαρμάρινους τοίχους και παράθυρα), το παλιό Διοικητήριο των Ιταλών, που σήμερα στεγάζει τη Νομαρχία Δωδεκανήσων. 

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού, τρίκλιτη γοτθική βασιλική με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. 

Δυο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο. 

Δυο καθολικές εκκλησίες, του Αγίου Φραγκίσκου και της Σάντα Μαρία ντελά Βιτόρια - λειτουργεί. 

Το Ενυδρείο στη Β άκρη της νέας πόλης. Στις είκοσι τέσσερις δεξαμενές του πολλά είδη ψαριών και υδρόβιων της ελληνικής θάλασσας, τροπικά ψάρια, ταριχευμένα θηλαστικά και κοχύλια απ’ όλο τον κόσμο. Στο προαύλιο φώκια και χελώνες. 

Μια ερειπωμένη εκκλησία παλαιοχριστιανική βασιλική, που κυριολεκτικά κόπηκε στα δυο από δρόμο που ανοίχτηκε (παλιότερα) και πέρασε πάνω της. 

Στο λόφο Μόντε Σμιθ, Δ, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Σώζονται τμήματα της Πολιάδας Αθηνάς, του Πυθίου Απόλλωνα και του Δία. Από το λόφο απλώνεται μπροστά το πανόραμα της νέας πόλης.

© Copyright 2007 -2015 Efrem Rent a car Faliraki Rhodes. All Rights Reserved. Designed by Micro-media Rhodes internet Services